De carrièreswitch van John, van militair naar burger.

Kun je wat over jezelf vertellen John?

“Ik ben John Soekhradj, 45 jaar en ben 13 jaren getrouwd met Karin. We hebben 2 zoontjes van 14 en 11 jaren oud. Ik woon m’n hele leven al in Valkenswaard. Mijn hart lag en ligt nog steeds altijd bij een sportieve baan, vandaar dat ik gekozen had voor een baan bij het Korps Mariniers en daarna bij het Korps Commandotroepen.”

“Ik heb 6 jaren bij het Korps Mariniers gewerkt en 19 jaren bij het Korps Commandotroepen. Ondanks mijn leeftijd ben ik nog steeds fit en dat heeft zeker een grote input gehad in mijn keuze om te gaan voor mijn huidige baan als Personal Coach. Het heeft me altijd geïntrigeerd om mezelf maar ook anderen door beweging en voeding naar een hoger niveau te tillen.”

Hoelang heb je bij Defensie gewerkt en hoelang ben je al weg?

“Ik heb 25 jaren bij Defensie gewerkt met een break van 3 jaren. 31 augustus 2017 was mijn laatste werkdag bij Defensie.”

Gezien mijn leeftijd was het ‘NU OF NOOIT’ om de keuze te maken voor een overstap naar de burgermaatschappij. Het werd NU!

Welke functies heb je bekleed?

1989 t/m 1992 – machinist bij de bootcompagnie Korps Mariniers

1992 t/m 1995 – verkenner bij het verkenningspeloton Korps Mariniers

2000 t/m 2002 – Ploeglid duikploeg 108 Cotrcie

2002 /t/m 2005 – plv ploegcdt duikploeg 108 Cotrcie

2005 t/m 2008 – ECO instructeur

2008 t/m 2011 – LO/S instructeur KCT

2011 t/m 2014 – Sgt Ops

2014 t/m 2017 – SM Ops

Wat waren je taken en verantwoordelijkheden in je laatste functie?

“In mijn laatste functie waren mijn taken en verantwoordelijkheden o.a. het voorbreiden en coördineren van verschillende oefeningen. Ook het geven van trainingen op het gebied van schieten en/of Contra Terreur. Tevens zorgde ik ervoor dat alle randvoorwaarden voor de ploegen geregeld waren door contacten te leggen, zowel intern als extern Defensie. Op deze manier zorgde ik ervoor dat de oefeningen & trainingen vloeiend verliepen.”

Wat vond je van Defensie als werkgever?

“Defensie was voor mij een prima werkgever! De keuzes die ik gemaakt heb boden mij vastigheid. Het werk bij het KCT zéker. Personeelstechnisch altijd tekorten maar zo uniek! En trainen op het scherpst van de snede!”

Hoe zijn je collega’s bevallen?

“Prima! Altijd een hechte club bij het KCT. Echter heb ik gemerkt dat wanneer ik van functie veranderde en dus niet meer als ploeglid werkte maar in de staf, er wel een soort scheiding komt tussen de ploegen en de staf.”

Waarom heb je de overstap gemaakt?

“Ik was in mijn (weinige) vrije tijd dusdanig veel met sport en voeding bezig dat het op een gegeven moment harder aan me trok dan Defensie. Dat was geen opwelling maar speelde al enkele jaren. En als het blijft aanhouden moet je op een gegeven moment een keuze maken.”

“Gezien mijn leeftijd was het ‘NU OF NOOIT’ om de keuze te maken voor een overstap naar de burgermaatschappij. Het werd NU!”

Hoe heb je de overstap uiteindelijk gemaakt? Zelf of via een kennis/ recruitmentbureau?

“Helemaal zelf.”

Heb je informatie opgezocht en waar?

“Via FB werd er geadverteerd met de vraag wie zijn droom wil waarmaken door een eigen fitness studio te beginnen en dat was nou net mijn droom!”

Waar liep je tegenaan in het “overstap-proces”?

“Het viel me tegen dat Defensie niks in de vorm van opleidingen wil betekenen voor iemand die 25 jaren trouw bij Defensie heeft gewerkt. Alles gedaan wat Defensie van me vroeg maar er stond niks tegenover. De rest van het ‘’overstapproces’’ ging vloeiend.”

Wat doe je nu?

“Ik ben nu ondernemer in de Personal Coaching. Ik help mensen op het gebied beweging, voeding en (mental) coaching. Mensen worden gelukkig als je ze kunt helpen op deze gebieden, en als ik ze daarmee kan helpen geeft mij dat weer energie!”

john-logo-weert

Als je gaat kijken naar persoonseigenschappen. In welke ben je gevormd door Defensie en waar heb je het meest aan gehad om nu succesvol te zijn? Heeft dat überhaupt invloed gehad?

“Het klinkt cliché maar gewoon doorzetten. Ik ben nu ondernemer en soms valt het even tegen. Als het even tegen zit als ondernemer werkt dat direct door op je salaris. Dan moet je doorzetten, vooral mentaal!”

Mijn belangrijkste succesfactor is mezelf blijven. Ik ben geen praatjesmaker en mensen zien dat aan me.

Wat is jouw belangrijkste succesfactor John? Zou je dat uit kunnen leggen?

“Mijn belangrijkste succesfactor is mezelf blijven. Ik ben geen praatjesmaker en mensen zien dat aan me. Als ik ergens voor ga of ik beloof iemand wat dan ga ik er ook voor!”

Hoe tevreden ben je, druk dat eens uit in een cijfer en waarom?

“9, ik ben eigen baas (met de nodige risico’s van dien) maar ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Nog geen 10 want het kan altijd beter!”

Een 9, gaaf! Heb je nog wat ideeën in het verschiet?

“Jazeker, meerdere studio’s openen!”

Hoe sta je nu in het leven, zonder Defensie?

“Het voelt vrijer, niemand bepaalt nu voor mij of ik voor 4 maanden naar het buitenland ga.”

Wat mis je?

“Als ik achter mijn bureau zit om administratieve zaken te regelen heb ik niemand om mee te kletsen. Ik ben ZZP’er. Nu kan ik goed op mezelf zijn maar na 25 jaren werken bij Defensie  met veel collega’s. is dat wel even wennen.”

Wat zijn de verschillen? Defensie – Burgermaatschappij?

“In mijn geval zijn de verschillen dat ik alles nu zelf bepaal en dat ik dus veel vrijer ben. Ook ben ik verantwoordelijk voor mijn maandelijkse salaris. Werk ik niet hard verdien ik minder geld, werk ik hard verdien ik meer, zo simpel ligt het.”

Wat vinden mensen van je met wie je nu werkt?

“Ik werk alleen. Naar mijn weten zijn mijn klanten tevreden. De resultaten wijzen daar ook naar.”

Op welke manier kijk je terug naar je dienstperiode i.r.t. de toekomst?

“Ik neem veel mee van wat ik bij Defensie heb geleerd. Zowel mentaal maar ook de kennis dat ik heb opgedaan als LO/S instructeur en het les/trainingen geven. Ik heb het over de LO/S omdat dat met name in relatie staat met m’n werk van nu en de toekomst.”

Super John, bedankt voor dit interview!

Welke tips heb je voor mensen die de overstap willen maken?

“Overdenk je keuze, want je laat vastigheid (in mijn geval) varen en je moet veel meer zelf regelen. Maar als je gedreven bent moet dat geen probleem zijn!”

Deel het verhaal van John!

Ben jij al lid van ons netwerk?

Verdien minimaal € 150 met referral recruitment