Militair zoekt baan in burgermaatschappij
Militairen moeten op grote schaal op zoek naar een baan buiten defensie. Maar dat valt nog niet mee. Met name jonge officieren en ouderen hebben het lastig.
Een half jaar geleden kondigde defensie een ongekend zware bezuinigingsoperatie aan. Van de 69.000 arbeidsplaatsen moeten er de komende jaren 12.000 verdwijnen, waarvan de helft gedwongen. Van een uittocht is volgens defensie nog geen sprake.Personeelsleden zouden wachten tot concrete plannen bekend worden, in de loop van 2012. Maar veel medewerkers houden er al rekening mee dat ze een baan moeten zoeken in de burgermaatschappij. “Dagelijks krijgen we gemiddeld drie nieuwe aanmeldingen”, zegt Michel Werneri van Opus Novus, een arbeidsbemiddelingsbureau voor oud-militairen.
Met open armen
Volgens Defensieminister Hans Hillen hoeft personeel zich geen zorgen te maken omdat het bedrijfsleven ‘met open armen’ staat te wachten. Hij doelt daarmee op convenanten die zijn gesloten met onder meer Transport en Logistiek Nederland en de NS. “Dat is mooi, maar personeelsleden moeten zelf hun keuze kunnen maken. Niet elke militair wil vrachtwagenchauffeur of conducteur worden”, zegt Ed Lugthart van de militaire vakbond AFMP.
Stressbestendigheid en doelgerichtheid
Defensiepersoneel staat in het algemeen als goed bekend, vanwege de stevige basisopleiding, stressbestendigheid en doelgerichtheid. Nadelen zijn er ook. Zo worden militairen breed geschoold, waardoor ze voor een functie in het bedrijfsleven vaak bijscholing nodig hebben. Dat ze hiĆ«rarchisch zijn, is volgens Werneri een vooroordeel. “In een gevechtssituatie is hiĆ«rarchie van levensbelang. Maar daarbuiten is de inbreng van de groep groot.”
De lagere rangen zullen redelijk makkelijk een civiele baan vinden, denkt Werneri. Voor twee groepen verloopt de overstap lastiger: jonge officieren en ouderen. “Voor jonge officieren is het de vraag of ze een passende baan krijgen. Ze hebben enorm veel ervaring, maar zijn relatief jong. Hun situatie sluit vaak niet goed aan bij het bedrijfsleven. Wellicht moeten ze eerst een stapje terug doen, als investering.”
Het aandeel ouderen bij defensie is hoog. Ruim 20 procent van de medewerkers is vijftig jaar of ouder. De bezuinigingen treffen hen extra hard, omdat defensie zich wil omvormen naar een jonge, flexibele organisatie met meer soldaten en minder management. Net als voor niet-militairen geldt dat de arbeidsmarkt voor 45-plussers weinig rooskleurig is.
Werneri ziet echter een lichtpuntje: “Door de toenemende vergrijzing zal hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren.” De bonden zijn nog in overleg over een sociaal plan.
Bron: De Stem