Marinierskazerne Doorn naar Vlissingen

De Tweede Kamer buigt zich vanmiddag over de begroting van Defensie. Dan zal ook worden gesproken over de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Defensieminister Hillen overweegt de marinierskazerne te verplaatsen naar Vlissingen.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft de afgelopen dagen een offensief ingezet om de kazerne te behouden. Zo zijn Kamerleden aangeschreven en heeft de gemeente publiekelijk vragen gesteld bij de redenen om de kazerne te verplaatsen.

Minister Hillen van Defensie moet flink bezuinigen op Defensie en wil daarom kazernes samenvoegen en sluiten. In Doorn zou te weinig ruimte zijn om de kazerne uit te breiden. Burgemeester Naafs van De Utrechtse Heuvelrug bestrijdt dat. Naafs zegt dat de kazerne, waar 2100 militairen werken, van groot belang is voor zijn gemeente.

Hillen zou een voorkeur hebben voor Vlissingen omdat het aan het water ligt en de geboorteplek is van Michiel de Ruyter, de oprichter van de mariniers in 1665. Ook is er nog geen noemenswaardig Defensie-onderdeel in Zeeland. De provincie Zeeland hoopt op de komst van de mariniers omdat veel Rijksdiensten de afgelopen jaren uit de provincie zijn vertrokken.

De fractie van D66 in de Tweede Kamer heeft al gezegd dat de kosten van renovatie in Doorn en de nieuwbouw in Vlissingen objectief vergeleken zouden moeten worden, voordat een besluit kan worden genomen.

Het debat staat om 15.30 uur gepland en is live te volgen via de site van de Tweede Kamer.